Sötpotatis med kokosmjölk

 

Sötpotatissoppa med kokosmjölk

En ljuvligt smakrik och slät soppa på sötpotatis. Soppan får också smak av kokosmjölk, lime och ingefära.
Servera soppan med yoghurt, rostade kärnor och koriander.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner: 4 pers
Måltid: Soppa
Kök: Universal

Ingredienser
  

  • 650 gram sötpotatis skalad
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1/5 dl olja valfri oliv, smör
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 500 ml kokosmjölk
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 msk limejuice, färskpressad el. från flaska
  • 1/5 tsk salt
  • 1 dl Crème Fraiche eller yoghurt
  • 1 knippe koriander
Tillval till servering
  • 1/5 dl grädde
  • 1 dl rostade kärnor, pumpa, solros osv

Equipment

  • 1 Kastrull medium
  • 1 stavmixer
  • 1 Rivjärn
  • 1 Potatisskalare

Method
 

  1. Skala potatisen och skär i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i oljan i en stor gryta utan att bränna den.
    Tillsätt sötpotatis och fräs ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt buljongtärning, vatten och kokosmjölk. Låt koka upp och koka på svag värme ca 15 minuter tills potatisen mjuknat.
    Mosa med en potatispress. Låt svalna en liten stund under lock.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev med mer vatten. Tillsätt ingefära, limeskal och -juice.
    Smaka av med salt.
  5. Till servering: Servera soppan med grädde, en klick yoghurt, rostade kärnor och koriander.

Anteckning

Tvätta, skala och skär i småbitar