Thai Curry med Sötpotatis

 

Thai Curry Massaman มัสมั่น

Massaman är en mild rödgul curry från den centrala delen av Thailand. Eftersom Thai inte går att översätta “ordagrant” så kan rätten även stavas matsaman, massaman och så vidare.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner: 4 pers
Måltid: Huvudrätt
Kök: Asiatiskt

Ingredienser
  

  • 200 g Tofu Fried Valfritt kött 200-400 gram
  • 50 g Massaman Krydda
  • 1 st Lök gul
  • 2 st Sötpotatis 5 dl
  • 2 dl Cremé Fraiche
  • 5 dl Kokosgrädde
  • 3 dl Vatten
  • 1 msk Palmsocker
  • 1 st Matförstärkare som fisksås eller Aromat
Tillval
  • 1 msk jordnötter krossade eller hela
  • 1 knippe Söt Basilika

Method
 

  1. Lägg curryn i en stekpanna och stek lite lätt på medium värme med en matsked olja eller två. Häll sedan på kokosgrädden/mjölken
  2. När eller om oljan separeras är det dags att tillsätta tofun (eller valfritt kött)
  3. till massaman har man antingen vanlig potatis eller sötpotatis, skär i 2 cm bitar. Samma med löken skär i hyfsat stora bitar
  4. tillsätt sötpotatis/potatis och löken när tofun eller köttet är klart
  5. Efter curryn är klar kommer smaksättning med balans (exempel..palmsocker (sötma) tamarindsås (syrlighet) fisksås (sälta))
    Smaken är väldigt personlig till hur man tycker om sin mat. Massaman serveras tillsammans med jasminris som blir en fin måltid.

Anteckning