Thailändsk Sallad ”Laab” ลาบ

 

UDan

Thailändsk Sallad "Laab" ลาบ

Thailändsk sallad vanligtvis med fläskfärs men kan beställas i många varianter. Innehåller schalottenlök, lime, mynta och finmalet rostat ris. Det rostade riset tillsammans med myntan ger rätten en mycket särskild och egen smak. Det rostade riset ger en härlig konsistens.
Servera salladen varm eller ljummen med lite grönsaker som vitkålsblad, långbönor och söt basilika. Passar med klibbigt ris och med grillad kyckling.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Portioner: 4
Måltid: Sallad
Kök: Asiatiskt

Ingredienser
  

  • 400 gram färs - kyckling, fläsk, vego, tofu, svamp
  • 5 st lökar - små schalottenlök eller salladslök
  • 2 st lime - balans till smak
  • 2 msk fisksås - balans till smak
  • 1 tsk palmsocker - balans till smak - valfritt
  • 2 msk rispulver Khao Khua ข้าวคั่ว - rostat okokt klibbigt ris malt till pulver
  • 1 knippe mynta färsk eller torkad
  • 1 tsk chilipulver - balans till smak - torkad
  • 1 knippe koriander
Tillval
  • 1 knippe thaibasilika söt, färska blad
  • 5 blad vitkål
  • 5 st långbönor - skurna till 10 cm

Equipment

  • 1 Kastrull

Method
 

  1. Hetta upp lite olja i en kastrull och värm färsen tills den är klar. Stäng av värmen. Allt härifrån görs utan värme.
  2. Hacka salladslök, koriander, mynta och basilika grovt. Pressa lime. Tillsätt rostat rispulver med valfri färs och rör runt.
  3. Smaksätt sedan färsen med lime, fisksås, chili, salt, salladslök och alla örter. Smaka av för rätt balans Sött, surt och sälta.. Rör om tills allt väl blandat.
  4. Lägg upp den färdiga salladsfärsen på ett fat med salladsblad. Servera gärna med klibbigt ris eller njut av salladen med bara salladsblad.

Anteckning

Smarrigt och gott
Svamp

Grönsaker